Tygisar

Sedan ett par veckor använder vi dessa. För dom som inte vet så är det tygblöjor eller en typ av tygblöja som heter pocketblöja. Jag måste säga att jag är rätt nöjd att vi äntligen köpt dessa. Fast F tycker nog att hanteringen känns sådär. Han tycker det är enklare med en blöja som bara kastar senare. Men jag tycker det här är enkelt. Man tar en blöja och stoppar in ett inlägg i den och sätter på Mini. Dom ser ut och sitter som en vanlig blöja. Efter vi har bytt blöja så tar jag ut inlägget på den gamla använda blöjan, spolar av den och inlägget innan jag stoppar ned det i en hink. Innehållet i hinken tvättas ungefär var tredje dag. Blöjorna tvättar jag tillsammans med annan 60 gradig tvätt och sedan får dom hängtorka. Det som jag upplever negativt är att det tar tid för dom att torka, det tar ca 2 dygn. Men har man en bra plats att hänga dom på så spelar det egentligen ingen roll. Eftersom vi har bättre lock på hinken än vad vi har på skräpkorgen upplever jag ingen lukt. I alla fall inte så länge man inte är och öppnar locket på hinken då.

Varför jag har valt att använda tygblöja är mest för miljöns skull. Visste ni att bara i Sverige slängs det ca 20 000 ton blöjor varje år.  Jaha tänker man, då blir dom ändå fjärrvärme. Men blöjor ett dåligt bränslevärde eftersom dom innehåller en del vätska. Så värmen som ska bli går åt till att driva ut vätskan i blöjorna istället. En del avfallsanläggningar lägger blöjor på hög eftersom deras anläggningar inte klarar av att hantera dom som bränsle. Vet inte hur vanligt det är längre. Men om det sker så ska man veta att plasten i blöjorna är svår att bryta ner och blir kvar länge i naturen. Man pratar då om ett par hundra år. Innehållet i vanliga blöjor är plast samt så är det cellstoff och superabsorbenter (små plastkulor) i blöjorna för att suga upp och hålla barnet torrt. Plasten innehåller en olja som bidrar till klimatförändringar när den förbränns. Man kan ju fundera på att om oljan i blöjorna bidrar till klimatförändring när dom bränns. Hur påverkar dom då den lilla rumpan dom sitter på?. Nu kan man välja att köpa miljömärkta engångsblöjor om man inte vill hålla på att tvätta.

För att tygblöjorna ska bli så miljövänliga som möjligt är det viktigt att tvätta fulla maskiner samt att man låter dom hängtorka och inte använder tumlaren. Vi har sedan länge använt tygtvättlappar som vi tvättar tillsammans med blöjorna samt så finns det alltid lite till som man kan passa på att tvätta. Vi har valt att fortfarande använda engångsblöjor till natten eftersom dom håller torrt längre än tygblöjorna och Mini är inte den som tycker om att bli bytt på nattetid. Dom gånger vi gör det så protesterar hon högljutt. Vi har även använt oss av engångsblöjor när vi åkt bort för bekvämlighet. Då mest när vi varit i stugan över helgen inte när vi åker bort bara över dagen. Men det ändå är en avsevärd mindre mängd blöjor som går åt nuförtiden.

Jag har köpt Minis blöjor här och hämtat den mesta av informationen här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s